A dicséret ereje

480 320 Carla Galli Akadémia

“Akinek jó szíve van, azt az öröm látványa boldoggá teszi.” Gustave Flaubert

Az erkölcsi nevelés egyik eszköze a dicséret. Jóleső érzést kelt az emberekben. Ösztönöz és teljesítményre sarkall. Mégsem mondjuk egymásnak. Miért nem? Mert gyerekkorunkban az ivódott belénk, és így a hitrendszerünk úgy alakult, hogy “az öndicséret büdös”. Hányszor hallottuk e szavakat anno, és mondtuk mi is mindenkire, aki dicsekedett, illetve önmagát dicsérte! Még akkor is, ha igenis ő volt a “legerősebb”, a “legjobb”, a “legnagyobb”.
És most, felnőttként is, ha valaki felhívja a figyelmet az általa elért eredményekre, rögtön ellenszenvessé válik, még akkor is, ha a munkájára jogosan büszke. Ennek nem így kellene lennie!

A dicsérettel, megerősítésekkel a pozitív énképet, önbecsülést és önbizalmat erősítjük. Igenis használjuk! Félünk dicsérni és dicséretet elfogadni. Ha kapunk, egyszerűen nem hisszük el, hogy a másik azt komolyan gondolja. Hajlamosak vagyunk kisebbíteni saját értékeinket. Dicséretet adni pedig azért félünk, mert attól tartunk, hogy a másik így felülkerekedik rajtunk vagy nem viszonozza, esetleg visszaél vele. Az is előfordul, amikor valaki azért nem dicséri meg a másikat, mert attól még kisebbnek érzi magát. Azt gondolja, eltűnik, megszűnik. Ez nem így van. Ha kimondjuk a dicséretet, létrehozunk valamit. Merjük kimondani! Ha jó mondunk a másikról, önkéntelenül is elmosolyodunk és minden mosollyal teremtünk.

Rajtunk múlik. És ha ez sikerül, akkor megtaláljuk a jót magunkban és így másokban is, hiszen minél több jót látunk meg másokban, annál több jót veszünk észre magunkban. Ha másokat elismerünk, dicsérünk, azzal magunkat is felértékeljük.

A pozitív önértékelésű, önbizalommal rendelkező emberek sikeresebbek a munkában és az emberi kapcsolatok terén, ezáltal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak.
Kezdjünk el dicsérni másokat! Egy-két szó is elég, csak fontos, hogy komolyan gondoljuk. Ne féljünk másokat elismerni, megdicsérni! Gondoljunk arra, hogy akinek kifejezzük hálánkat, megbecsülésünket, ő nemcsak a szívébe zár minket, hanem számíthatunk a segítségére a jövőben is.

Részlet Carla Galli Újratervezés c. könyvéből. Ha Te is szeretnél még jobban a saját életed kapitányává válni, vegyél részt következő Life Coach Képzésünkön! Részletekért kattints IDE!

 

Translate »