A környezet hatása a gyerekekre

A környezet hatása a gyerekekre

261 200 Carla Galli Akadémia

A szüleink, nagyszüleink nem csak arra tanítanak meg bennünket, hogy hogyan kell élni. Viselkedésükkel, döntésükkel, életvitelükkel önkéntelenül kommunikálnak elveket, hiedelmeket, értékrendet.

A gyerekeknek nagyon jók a receptorai, így ezeket teljes mértékben átveszik,  a maguk módján megszűrik, és rakják be egy általuk szervezett új rendszerbe.
A gyerekek már óvodás korukban kialakítanak egy elképzelést saját magukról, a világról, az emberi életről, stb.. Tudattalanul kialakít egy  elgondolást,  hogy hogyan fog az ő élete lezajlani, mit lehet csinálni és mit nem, mik az ő feladatai, korlátai, lehetőségei. Mire iskolaérettek lesznek, már kialakult képzettel rendelkeznek  nagyon sok dologról, pl. milyenek a férfiak, a nők, mi az hogy család, mi az hogy  pénz , betegség, egészség, stb… Ezért is nem mindegy, hogy a gyerekek milyen környezetben  vannak, milyen felnőttekkel vannak körülvéve.  Mit látnak, hallanak a környezetükben élőktől.  A környezet befolyásoló hatással van a gyerekek fejlődésére.Vallom, hogy a gyerekek többet tanulnak abból amit látnak, mint abból amit hallanak. 

A „jó „ környezet felerősíti az energiákat,  és csökkenti vagy kiszűri a károsítókat. A díszfunkcionáló környezet  viszont éppen ellenkezőleg hat: a negatív hatásokat erősíti fel, gyengítve a kedvezőek hatékonyságát. A gyermek személyiségformálódásában ezek a dolgok sorsformáló erővel rendelkeznek. A kérdés már csak az, hogy milyen a pozitív, illetve a negatív környezet a gyermek számára. Pozitív: Energikus, vidám mosolygós életigenlő emberek közelsége, akik személyes példamutatással tudják a gyerekeket minden téren a jó útra terelni. Negatív: Beteg panaszkodó megkeseredett, szomorú  emberek. Vonatkozik szülőre, nagyszülőre, pedagógusra egyaránt. Mindenkire, akik a gyerekek közvetlen környezetében megfordulnak. Az utóbbit úgy is hívhatjuk, hogy mérgező környezet. Általában persze nincsenek tudatában, hogy ők most épp mérgezőek, de a szándék mindegy, a lényeg az, hogy olyan érzelmi, lelki károkat okoznak a gyermeküknek, amik megkeseríthetik az egész életét. 

Translate »