Szervezeti struktúra állítás

 

MCSA szervezetfejlesztés kevésbé ismert, ámde megdöbbentően hatékony módszere. Egyszerűen, gyorsan és rendkívül pontosan mutatja meg a cégen belüli rejtett folyamatokat. Beépíthető a tréningekbe és más szervezetfejlesztő folyamatokba, de alkalmazható azoktól függetlenül is. A szervezetállítás mára gyakorlatilag a szervezetfejlesztés eszköztárának teljes jogú elemévé vált – elsősorban egyszerűsége, hatékonysága miatt.

A módszerrel megválaszolható leggyakoribb kérdések és az ehhez igazodó leggyakoribb állítási típusok a következők:
 
• Struktúra-állítás:
• Hatékonyabbá válik e a cég, ha változtatunk a szervezeti struktúrán? Melyik változtatásnak mi a várható hatása? Összeolvadjunk-e, szétváljunk-e, növekedjünk-e? Bővítsük-e a profilt, és milyen irányban? Hogyan reagál a célcsoport a tervezett változtatásra? A tervezett személyi változások milyen hatással vannak a szervezet hatékonyságára?
• Management-állítás:
• Magával a menedzsment egészével dolgozunk a közös szervezeti célt érintő kérdéseken.
• Projekt-állítás:
• Hogy áll a projekt? Milyen piaci reakció várható? Szükség van-e további erőforrásokra, változtatásokra?
• Alternatíva-állítás:
Az aktuális döntési alternatívák közül melyik szolgálja leginkább a vállalkozás célját?
Üzleti-állítás:
 Miért csökken az árbevétel? Mi a cég stagnálásának oka? A profitnövelés érdekében elég-e ha a meglévő struktúrában változtatunk? Melyik vállalkozási forma szolgála legjobban a tulajdonosi célokat? Milyen külső forrást vonjunk be, és melyiktől milyen milyen hatást várhatunk?

A szervezeti struktúra állítás célja
Felismerni, hogy milyen fizikai, érzelmi és mentális szálak irányítják a privát és vállalati rendszereket. Megtalálni a karrier, a kapcsolatok, a pénzügyi rendszerek rejtett energo-dinamikáját és megvizsgálni annak mátrix leképzési formáját önmagunkban. “Kisimítani” a munka során felmerülhető különböző feszültségeket, az embereket közelebb hozni egymáshoz.. Felmérni a vállalati struktúra működését.

Hogyan működik

Ha egy cégvezető tudni szeretné, hogy milyen partnerekkel, termékekkel, üzleti ötletekkel, munkatársakkal (stb.) tudna a leghatékonyabban dolgozni, előzetes konzultáció(k) során az ügyfél az állításvezető instrukciói alapján megfogalmazza a konkrét kérdéseket, célokat. Ezt követően egy rendelkezésre álló csoport igénybe vételével felállíthatja szervezetének legfontosabb képviselőit. Az állításvezető a rendszerdinamika alapján – ha szükséges – új szereplőket is beállíthat. A kép célorientált változtatásával – egyfajta interaktív előadás formájában – fokozatosan törekszik azon állapot elérésére, melyben a feltett kérdésre megoldás mutatkozik.