Helyzetfüggő vezetés

Helyzetfüggő vezetés

260 200 Carla Galli Akadémia

Hatékonyság a vezetésben

Természetesen az a vezető, aki éveken keresztül autokratikus vezetőként irányította embereit, eszköztárában az utasításon és az ellenőrzésen kívül nem volt más opció, nem lesz hiteles, ha egyik napról a másikra coach szemléletű vezetőként jelenik meg. A coachinghoz szükséges bizalom megszerzéséhez fáradságos út vezet, meg kell tanulnia a vezetőnek felhatalmaznia a munkatársakat, bevonni őket, delegálni nekik. A munkatársaknak pedig meg kell tanulniuk élni az ezekben a vezetői eszközökben lévő lehetőségekkel: felelősséget vállalni, önálló döntéseket hozni és el kell hinniük, hogy nem csak utasítás-követőként, hanem önálló, kreatív, alkotó emberként gondolkodnak róluk. Ha ez hiányzott ez eddig a kultúrából, akkor első lépésként a vezetőnek el kell sajátítania a szituáció szerint vezetést, vagyis a konkrét személy fejlettségi szintjének megfelelő vezetési stílus megválasztását.

Az emberek sokáig úgy gondolták, hogy csupán kétféle vezetési stílus létezik: az autokratikus és a demokratikus. A demokratikus vezetés hívei azzal vádolták az ellentábor képviselőjét, hogy mindent erőből old meg, keménykezű és zsarnokoskodó, míg a demokratikus vezetőket autokratikus társaik gyengekezűnek, elnézőnek címkézték fel.

Ken Blanchard a következőket írja:

„Mi, a magunk részéről, úgy gondoljuk, hogy mindkét véglet képviselői csak eredménytelen „félvezetők” lehetnek. Az „egész” vezető ugyan is rugalmas és vezetési stílusát mindig az adott helyzethez igazítja.”

 „A helyzetfüggő vezetés azon a meggyőződésen alapul, hogy az emberek tudnak és akarnak fejlődni, és ennek a fejlődésnek az ösztönzésére nem létezik egyetlen, legjobb vezetési stílus, mert a vezetési stílust mindig a konkrét helyzethez kell szabni.”

A szitutatív vezetés nem más, mint amikor a munkatárs tudásához és elköteleződéséhez választunk vezetési stílust, vagyis megnézzük, hogy az adott helyzetben inkább irányításra, inkább támogatásra, mindkettőre, vagy jóformán egyikre sincs szüksége.

 

Ajánlom figyelmébe a Carla Galli Akadémia Szervezetfejlesztő programját, amelyről többet itt tudhat meg: 
Szervezetfejlesztő program – Carla Galli akadémia

Translate »