„Új életet akarok kezdeni!”

480 320 Carla Galli Akadémia

„Új életet akarok kezdeni!”

Deepak Chopra spirituális író-vezető szerint spirituális kielégületlenségről van szó valamennyi szenvedélybetegség esetében: “a spirituális tudatosság az egyetlen igazi és sokáig érvényesnek bizonyuló válasz a káros szenvedélyektől való függőségre”.

fuggosegAz esetek nagy többségében a fejlődő személyiséget gyermekkorban érik azok a hatások, amelyek a szenvedélybetegség kialakulásához vezetnek. Ezek általában korai gyermekkori élmények, pl. a gyermek túl kevés figyelmet, törődést kap szüleitől, nem érzi biztonságban magát, vagy éppen ellenkezőleg, túlságosan védik, és nem tanul meg saját erejében, képességeiben bízni. Kamaszkorban ezek a gyerekek érzelmi problémákkal küzdenek, és sajnos sűrűn előfordul, hogy nem tudnak szüleikhez fordulni segítségért, mert nem jó a kapcsolatuk. A széteső családokban élő gyermekek különösen veszélyeztetettek. Gyakran a saját korosztályában találja meg azt az érzelmi támaszt és biztonságot, amit a családban nem. Ha a serdülő olyan társaságba kerül, akik normaszegő, ún. deviáns értékeket követnek, akkor nagy valószínűséggel átveszi ezeket, hiszen ellenkező esetben a csoport nem fogadja be őt. A legtöbb fiatal ezekben a csoportokban kezd el inni, dohányozni, és itt próbálja ki először a drogot is. A kezdeti próbálkozások, kilengések, eltévelyedések után viszont még van több út is a gyermek előtt.

A függőség kialakulását nem maga a szer okozza, hanem az csak pótlékként jelenik meg az ember életében, válaszként az elmagányosodásra és örömtelenségre, a mindennapi élet terheinek elviselhetetlenségére. Aggőségek kezelésének az a jó útja – mind egyéni, mind társadalmi szinten – ha segítünk a függőnek visszaintegrálódni a közösségbe, ha támogatjuk abban, hogy minőségi, mély és jelentőségteljes kapcsolatot tudjon kialakítani a környezetében élő emberekkel. Hosszú távon a szoros és szeretetteljes kapcsolatok jelenthetik azt a megtartó erőt, ami ahhoz kell, hogy ne legyen szükséges szerhez nyúlni az élet nehézségeinek elviseléséhez.

A szenvedélybetegek számára az öröm forrása egy fókuszált tevékenységre szűkül, élete ettől függ, látásmódja és érzelemvilága beszűkül, miközben környezete szenved a viselkedése miatt, az érzelmi elmagányosodás, az anyagi-erkölcsi kihasználás és az agresszió miatt. A szenvedélybeteg saját létezését, érzelmi stabilitását, örömét a szenvedélye tárgyával való megéléstől teszi függővé. Életének középpontjába a függőség kerül, mely az egészséges szenvedélyesség torzult megnyilvánulása. Ez a hatalomátvétel, a függőség kialakulása lassan, szinte észrevétlenül történik, a kialakult szenvedélybetegségben viszont a személy már próbálja tagadni saját maga és a környezete előtt is, ezért a leszokást rendkívül megnehezíti a tagadás és a megvonásos tünetek jelenléte.

A függőségre való hajlam emberi természetünk része, tehát mindannyian hajlamosak vagyunk rá. Tartós szorongás, vagy rossz hangulat esetén viszont fokozottan ki vagyunk téve annak, hogy feszültségünket valamilyen függőséggel orvosoljuk. Ilyenek leggyakrabban az alkohol-, gyógyszer-, drog-, nikotin-, munka- és társfüggőség. Rossz hír, hogy a visszaesési hajlam élethosszig megmaradhat, jó hír, hogy integratív (többféle különböző) szemléletű pszichoterápiával akár néhány hét alatt is komoly eredményt lehet elérni az eredeti probléma feloldásában, illetve a visszaesést megakadályozó technikák elsajátításában.

Van mód segítségre! Ne adja fel!
A Therapy Műhely Program arra hivatott, hogy a tudattalanban lévő érzelmeinket tudjuk megtanulni kezelni, és elkezdeni átkódolni a számunkra fontos célok megteremtését segítő irányba. Ezen túl fejleszti a kreatív intelligenciát is, hogy életre keltsük önmagunkban a velünk született adottságainkat.
Sokan nem tudják, hogy az életük csak egy kis részét élik a jelenben, mert inkább a múlttal foglalkoznak, és a jövőről ábrándoznak. Ha az ITT és MOST állapotát hosszabb ideig tudatosítanánk, akkor sokkal hatékonyabban és kreatívabban tudnánk teremteni. A kreatív tudatosság és a tudatos figyelem máris közelebb visz a megoldáshoz. A Therapy Program részleteihez kattintson IDE.

Translate »