Utak a boldogsághoz – A kiegyensúlyozott élet művészete

400 427 Carla Galli Akadémia

Bajkó Erika kérdez, Carla Galli válaszol.

„Jóga Útja” magazin.

Carla Galli családterepauta, NLP mester, coach. A családállítást a módszer kidolgozójától, Bert Hellingertől tanulta. Több könyv szerzője. Legutóbbi könyvének címe: Újratervezés. A boldogságról, a boldogsághoz vezető útról kérdezte a Jóga Útja magazin.

Mi a boldogság?

 • A boldogság az, ha harmóniában élünk önmagunkkal, a környezetünkkel. Ehhez pedig az kell, hogy tudatosan, a múlt-jelen-jövő egységében éljük az életünket. Így a boldogság nem egy tünékeny, múló pillanat lesz, hanem tartós útitárs.
 • A harmonikus, a kiegyensúlyozott élet a lélekhez való utazás. A kiegyensúlyozás a lélek útja út a boldogsághoz. A végletek embere vagy a múltban vagy a jövőben él, a boldogság viszont a jelenben van. A múltban sokan a félelem miatt ragadnak, valamit már megéltek, valamit már ismernek, ez a látszólagos komfortzónájuk. Látszólagos, mert igazán még sem boldogok. Mások a múltat valahogy már elfelejtették, és a jövőkép lebeg szüntelenül a szemük előtt, és attól félnek, hogy mi lesz, ha az nem teljesül. Ők sincsenek a jelenben, a jövőről ábrándoznak. Ezeket az embereket hívom én alvajáró embereknek. A programjaim erre mondják, hogy ébresztő.
 • A lélekhez vagy másként a boldogsághoz vezető úton járni annyi, mint ébernek lenni, tudatosan élni az életet. A tudatosság maga a folyamatos egyensúlyra törekvés. Ahhoz, hogy tudatos légy, meg kell találnod a belső utad a lelkedhez, a benned lévő Istenhez.
 • A jelenben lenni nem egyszerű dolog, mert tisztán látjuk a dolgokat, felismerjük az életcélokat, életfeladatokat és azokért bizony meg kell küzdeni. Aludni sokkal könnyebb; felismerni, megtervezni, stratégiát választani, aktívnak lenni, ez a jelen.

Előfordulhat, hogy valaki az élete egyik területén nagyon is jelenben van, miközben az életének más szegmensében ott dédelgeti magában a múltat vagy a jövőt?

 • Ha nagyon tudatosak vagyunk, akkor az élet minden részét tudatosan élhetjük. Amire törekedni kell: képesek legyünk a múltból tanulni, a jelent megélni, a jövőt tisztán látni.
 • Ha valaki még nincs az éber tudatosság szintjén, akkor igen, előfordulhat, hogy például a munkája területén nagyon sikeres, a magánéletében pedig nem, mert lehet, hogy még mindig a múltban él.

 Hogyan lehet az éber tudatosság felé törekedni, haladni?

 • Sokféle útja van. Ilyen például a jóga is, vagy a Tantra, ahol a szexuális erőt emeled felfelé és így kapcsolódsz az isteni lelkedhez, illetve a különféle önismereti kurzusok, az NLP, a családállítás, stb. A vallások ősi útjai a lélek megérintésének. Amit én tanítok, az a Kreatív Teremtő Tudatosság megtapasztalása, elérése, a kiegyensúlyozott élet művészete. A múltat úgy dolgozzuk fel, hogy megtaláljuk azt a gyógyító, erőssítő erőt, ami teremtővé válik. Elfelejteni nem tudjuk a múltat, csak tanulni lehet belőle és felhasználni a jelenben.

Milyen jelekből, honnan ismerem fel, hogy mozdulni, ébredni kell?

 • Az ember azt érzi, hogy valami nem működik, legyen szó a párkapcsolatáról, munkahelyi közérzetről, bármiről. Intő példa lehet, ha túlzásba viszünk valamit, lehet az például a sport, a szexualitás és más szenvedélyek. Végletes dolog, ha alkoholhoz, droghoz fordul valaki. Ha harmóniában vagy, egyensúlyban vagy.

Tehát, megint oda térünk vissza, hogy egyensúly kell az élethez, a boldogsághoz.

 • Számomra az egyensúly nagyon nagy szerepet játszik a létünkben. Az életünket meghatározó rendszerek csak egyensúlyban tudnak jól működni. Gondoljunk csak az univerzum végtelen rendszerére. Valami számunkra átláthatatlan rend szerint teszik a csillagok, a bolygók a dolgukat. Ha ez a rend megbomlana, nemcsak egy égitest esne le az égi pályájáról, hanem előre nem látott, végzetes történések sorozatát indítaná el.
 • Ha rendszerekben gondolkodunk, az egyén szempontjából elsődleges a család rendszere és azok a körülmények, amelyek közé születtünk. Tudat alatt ott van számunkra ennek a családi rendszernek minden információja. Kérdés, hogy ki mit emel ki akaratlanul is ebből. Minden ember igyekszik tudattalanul is folyamatosan rendet teremteni a maga rendszerében.

Ezek szerint minden jó és rossz dolog gyökere a családban keresendő?

 • Tudatosság nélkül csak azokat a mintákat, hitrendszert követjük, amit a családból hoztunk. Az ember modellez, lekövet dolgokat. Modellezni lehet tudatosan és tudattalanul. Ezért nagyon fontos, hogy éberen és tudatosan éljünk. Ha tudatosan élünk, akkor az életünkön is tudatosan tudunk változtatni. Szembe kell nézni a félelmeinkkel, a hibáinkkal, még akkor is, ha ez fáj.

Ezek szerint tehát nincs mese, rendet kell tenni az életünkben?

 • Így van. A rend törvénye nem kerülhető meg, mert a rend a lelke mindennek. A rend törvényének sok szabálya van, ezek alól nincs kivétel. Az egyik ilyen például, hogy akár a családi, akár a szervezeti rendszerekben az érkezés sorrendje határozza meg a jogokat. A cégek életében első az alapító vagy alapítók, majd őket követik a kinevezett vezetők, és utánuk jönnek az általuk felvett, beosztott dolgozók. Ez a hierarchia. Ha valaki átlépi a kompetenciáját, az zűrzavarhoz, káoszhoz vezet.
 • Ilyen a család rendszere is, itt is van érkezési sorrend és vannak szerepek, amelyek nem cserélhetők fel. Ha a párom révén bekerülök egy másik családba, szintén érvényesül a családi rend. A párom szülei előtt ugyanúgy meg kell hajolnom, mint a saját szüleim előtt. Nekik meg el kell fogadniuk engem, mint a saját gyermeküket. Ez az alap. Ha a párom engem választ, a rend törvénye szerint ezzel beemel a családjába.
 • A férfi-nő kapcsolat is egy rendszer, ennek is meg van a maga rendje, például a kapni-adni törvénye. Nem lehet mindig csak adni vagy kapni, harmonikus párkapcsolatban ebben is egészséges egyensúlyra van szükség.

Jóga útja magazin:

Bajkó Erika beszélget Carla Gallival.

 

 

 

Translate »